De lening, leasing en renting in een notendop


De lening, leasing en renting in een notendop

Je bent zelfstandige en je wilt met je bedrijf een nieuwe motor aankopen. Dat kan. Wanneer je de motor op afbetaling wil kopen heb je een aantal mogelijkheden. Zo heeft men bijvoorbeeld de lening op afbetaling in het leven geroepen, evenals de financiële leasing of renting. Nu zal je vast denken: “Wat is het verschil en wat zijn de voor- of nadelen?”

De lening op afbetaling

Een lening op afbetaling houdt in dat je een motor aankoopt en in vaste maandelijkse aflossingen terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Stel: Je hebt net in de configurator de KTM van je dromen samengesteld en deze motor kost 23.000, – euro. Dan kan je bedrijf deze motor aankopen en in bijvoorbeeld 36 maandelijkse afbetalingen terugbetalen aan de kredietverstrekker. Wanneer de lening is afbetaald is de motor eigendom van je bedrijf. Onkosten zoals brandstofverbruik, banden en onderhoud dient je bedrijf zelf te betalen.

Weet ook dat je maar het aankoopbedrag exclusief BTW kan financieren. De BTW dien je zelf te betalen. Je kan de BTW natuurlijk nadien recupereren. Ben je een vennootschap (professioneel rechtspersoon)? Dan moet je minimaal 15% van het aankoopbedrag als voorschot te betalen. Heb je eenmanszaak (professioneel in eigen naam)? Dan moet dit niet.

De financiële leasing

Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om met je bedrijf een motor te leasen. Concreet betekent dit dat de leasingmaatschappij de motor aankoopt bij een dealer.

Stel: Je hebt de KTM van je dromen geconfigureerd en je wenst deze motor aan te kopen, maar opteert voor een financiële leasing, dan gaat de leasingmaatschappij de KTM aankopen bij Motocare. De leasingmaatschappij kan bijvoorbeeld Alpha Credit zijn en Motocare is de door KTM erkende dealer. Concreet betekent dit dat jouw bedrijf de motor gaat huren van de leasingmaatschappij.

Belangrijk om te weten is dat je bij een financiële leasing ook een aankoopoptie hebt. Deze aankoopoptie situeert zich tussen 1-15% van de aankoopprijs. Ook heb je de mogelijkheid om met een voorschot te werken.

De KTM uit ons voorbeeld kost 23.000, – euro. Hiervan zou je bedrijf 3000 euro voorschot kunnen betalen. Je mag maximaal 3450 euro invoegen als aankoopoptie. Doe je dat, dan moet je bedrijf nog 16.550, – euro leasen over een bepaalde termijn, ook hier kan je weer voor 36 maanden kiezen. Zijn de 36 maanden voorbij, dan vervalt het leasingcontract en kan je bedrijf de motor aankopen voor 3450 euro. Weet dat je bedrijf niet verplicht is om de motor aan te kopen. Je bedrijf kan de motor evengoed weer inleveren bij de leasingmaatschappij. Indien je bedrijf een nieuwe leasing wenst aan te gaan kan dat natuurlijk ook.  

Ook bij de financiële leasing en renting sta je zelf in voor de onkosten die voortkomen uit onderhoud, banden, inschrijvingstaks, jaarlijkse verkeersbelasting en verzekering.

Financiële renting

De financiële renting is van werking identiek aan de financiële leasing. Het verschil zit in de aankoopoptie. Bij de renting bedraagt deze minimaal 16% en maximaal 20% van het aankoopbedrag.

Wat voor jouw bedrijf voor- of nadelig is, hangt dus af van de boekhoudkundige situatie waarin je bedrijf zich bevindt.  Laat je ook zeker adviseren/bijstaan door je boekhouder in deze keuze.

Ook handig om te weten dat we bij Motocare alle administratieve taken voor jou uitvoeren. Wanneer je overtuigd bent van je motor en de financiering aan wil vragen heeft onze verkoper enkel de bedrijfsgegevens nodig.